tiistai 17. marraskuuta 2015

ITSETEHTYÄ LEIPÄÄ


Ollaan aina tykätty leipomisesta. Leipomisinnostus tulee melko usein ja aina ei voi oikein tehdä herkkuja, koska ne tulisi syötyä itse ja sitten olisi herkkupäivä seitsemän kertaa viikossa. Siksi välillä on mukava tehdä itse esimerkiksi leipää. Näillä kahdella ohjeella onnistuu varmasti, eikä tarvitse hakea kaupasta leipiä. Erityisesti suklaaruisleipään jää pahasti koukkuun ja sitä voisi tehdä useamminkin.

Hatsapuri
2 tl kuivahiivaa
7 rkl lämmintä vettä
4 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolaa
1 kananmuna
150 g fetaa
150 g mozzarellaa
öljyä paistamiseen
voita ja fetaa tarjoiluun

-Ripottele hiiva lämpimään veteen ja lisää ruokalusikallinen jauhoja. Anna seistä noin 5 min.
-Sekoita kulhossa jauhojen joukkoon ensin suola, sitten muna ja viimeiseksi hiiva-jauhoseos. Sekoita. Kumoa jauhotetulle alustalle ja vaivaa ainakin 5 minuuttia.
-Hienonna feta ja mozzarella ja sekoita ne yhteen. Murustele taikinan joukkoon noin kaksi kolmasosaa feta-mozzarella seoksesta ja jatka vaivaamista, kunnes juusto on sekoittunut taikinaan tasaisesti sattumiksi.
-Tee taikinasta pallo ja kasta se jauhoihin. Jätä lepäämään kelmulla peitettynä muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
-Muotoile taikinasta muutaman sentin paksuisia leipäsiä ja paista ne pannulla runsaassa öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi. Kypsyminen vie pari kolme minuuttia per puoli. Leikkaa lämpimiin leipiin villtoja ja laita viiltoihin voita, loput feta-mozzarella seoksesta sekä fetasiivuja.





Happamaton suklaaruisleipä
Juuri:
5 dl karkeita ruisjauhoja
2 rkl makeuttamatonta luomukaakaojauhetta tai raakakaakaota tai carob-jauhetta
1 tl kuivahiivaa
5 dl huoneenlämpöistä vettä

Taikina:
1 tl kuivahiivaa
2,5 dl karkeita ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1,25 spelttijauhoja

Juuri:
-Vatkaa kaikki aineet löysäksi puuroksi suuressa kulhossa. Sekoita voimakkaasti kaksi minuuttia.
-Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan 1-4 tunniksi tai yön yli. HUOM! Jos annat juuren tekeytyä yön yli, siirrä se jääkaappiin ja ota huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.
Taikina:
-Sekoita juureen kuivahiiva. Lisää ruisjauhot ja suola sekä lopuksi spelttijauho, kunnes seos on tasainen. Kohota kelmun alla kaksi tuntia.
-Muotoile taikinasta jauhojen avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille yksi iso tai kaksi pientä reikäleipää. Pistele leivät ja jätä liinan alle kohoamaan tunniksi.
-Paista leipiä 250 asteessa 20 minuuttia ja laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä leivinliinalla peitettynä ja leikkaa vasta täysin jäähtyneenä.




-Ida & Minttu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti